duminică, 17 noiembrie 2013

Rosia Poieni I

In data de 26.10.2013, oarecum "motivat" de discutiile aprinse purtate atat pe Barcaholic cat si pe Capcompas, discutii legate de … "subiectele la moda" privind "ecologia" in Romania, am decis sa merg sa vad cu ochii mei ce inseamna… Rosia Montana, dar am inceput cu Rosia Poieni.

De ce … am inceput cu Rosia Poieni ??? In primul rand pentru ca exploatarea exista. Si "lacul de cianuri" exista, asa ca se pot vedea… de la oarecare distanta, intru-cat accesul in zona exploatarii miniere este interzis. Dar sa o luam cu inceputul…

Am intrat pe DN75 din Turda, coborand de pe scurta dar celebra A3 – Autostrada Transilvaniei, luand-o catre SV, avand ca si tinta orasul Campeni. Inca de la inceputul drumului te uimeste peisajul. Ariesul curge pe stanga drumului, printr-un soi de defileu larg, strajuit in anumite zone de pereti inalti de stanca. Padurea cade-n apa, culorile toamnei facand copacii "sa arda" la propriu…

Cateva imagini de la intrarea in "defileul Ariesului", venind dinspre Turda :








Drumul te conduce prin localitatile Mihai Viteazu, Moldovenesti, Salciua de Jos, Baia de Aries, Bistra, pentru a se sfarsi in orasul Campeni. Desigur, intre aceste comune treci prin nenumarate sate. Toate aceste sate si comune au cate ceva de aratat : cate o manastire, un vestigiu istoric, peisaje, natura, Ariesul… In toate aceste localitati exista pensiuni, unele presupunand investitii enorme, cum ar fi Casa Apuseana din zona localitatii Lupsa, pensiune care se intinde pe mai multe hectare, aratand de parca ar fi o cetate nou construita.

Cateva imagini cu natura superba care ti se dezvaluie in lungul "defileului Ariesului" :









Puse la vedere (deh, conform "Ghidului..."), panouri enorme aranjate de-a lungul drumului te informeaza despre proiectele de succes din bani europeni derulate in zona: de la ecologizare care nu se vede, pana la "voluntariat" in Salciua de Jos, toate aceste proiecte au inghitit fonduri enorme si resurse care… nu se prea vad "puse in opera"… Oricum "zona" a inghitit multe fonduri europene…





Ceea ce impresioneaza cu adevarat sunt peisajele si natura in sine. Daca nu ai sti in ce zona te afli si ce se ascunde dupa palcurile de padure care se pravalesc pe coastele muntilor pana in apa Ariesului, ai zice ca esti in …paradis. O parte a afirmatiei este adevarata, insa cu precizarea ca te afli in… "paradisul pierdut".
























In localitatea Lupsa se lasa catre sud doua drumuri laterale din DN75 :

– Primul drum lateral intalnit in sensul nostru de mers de la Turda la Campeni, este nesemnalizat si te conduce catre "Geamana" asa cum este cunoscut in zona satul acoperit de "Iazul de decantare Valea Sesii", efectul exploatarii miniere de la Rosia Poieni

- Al doilea drum lateral este semnalizat, as spune aproape cu "mandrie proletara", cu un indicator mare pe care scrie pe fond albastru "Exploatarea Miniera Rosia Poieni". Acest drum te conduce la "Cariera", asa cum este cunoscuta exploatarea printre localnici.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu