duminică, 17 noiembrie 2013

Rosia Poieni II

Oare ce se exploateaza la Rosia Poieni ??? Aur … ??? Nu, nu se exploateaza aur, ci cupru. Sunt… "cianuri" ??? Nu. Cuprul se exploateaza utilizand alta tehnologie, care nu presupune cianuri… Dar…

Dar…

1. Se "rade" un munte. Da, ati citit bine, muntele dispare. Ce ramane ??? O mare gaura… Nu este vorba de "ses"… este vorba de o mare gaura, un "cos" enorm" pe care nimeni nu-l trateaza, nu-l impadureste, nu-l "cosmetizeaza"… De ce ??? Pentru ca… "costa" (cacofonia este intentionata)

2. Muntele "ras" nu "pleaca singur"… este macinat, se extrage cuprul, iar apoi "reziduul" se transporta…. Unde ??? In lac… adica in "iazul de decantare"

3. De ce … "lac" ??? Pentru ca rezultatul exploatarii", in urma extragerii cuprului, este mult mai usor de transportat in amestec cu apa, pompat pe distante lungi, prin conducte, pana in "iazul de decantare".

4. Lacul … adica iazul de decantare presupune "inundarea" unor zone extinse si bararea caii de curgere a "apei" printr-un baraj.

5. "Iazul de decantare" nu are apa, are… namol.

6. Tot ce exista in "zonele inundabile" pe care le acopera "iazul de decantare", dispare sub namol. Asa a aparut iazul de decantare din Valea Sesii, care a acoperit pana si biserica din satul Geamana. Biserica… in general, este cea mai inalta constructie dintr-un sat !!!

Acum sa vedem cateva imagini cu exploatarea de la Rosia Poieni. Azi, se mai munceste "numai" intr-un SINGUR schimb. Sa vedem rezultatele… in poze.

Pozele sunt din "calatoria" catre Rosia Poieni-exploatarea, urmand apoi traseul catre Valea Sesii – iazul de decantare care a "inghitit" satul Geamana. Si biserica…


Cariera de la Rosia Poieni, in toata splendoarea ei...







Alte exploatari "colaterale", situate sub Cariera



Din nou Cariera de la Rosia Poieni





Aici se prelucreaza … "cuprul". Adica… Ce se macina in cariera se transporta la "uzina", unde se extrage… cuprul. Ce "ramane" se transporta prin pompare in iazul de decantare de la Valea Sesii.

Nu ai voie sa treci de bariera. Nu ai voie sa vezi… ce se intampla acolo ! Pe bariera este montata o camera "de luat vederi"… o camera video. Paznicul iti spune ca n-ai voie sa fotografiezi si nu care cumva sa treci dincolo de bariera… ca …"te vede"… Oare de ce ???

Uzina ...








 

Plecam de-acolo, de la exploatare, de unde nu avem voie sa fotografiem, si cautam… Geamana. Adica, ce a mai ramas din sat, in fapt ne indreptam catre "Iazul de decantare din Valea Sesii"…

Drumul catre fostul sat Geamana, actual... "Iazul de decantare din Valea Sesii"...



Satele intalnite in cale par agatate de coastele muntilor...





Iazul de decantare din Valea Sesii...






Satul Geamana este disparut sub malul din iaz...


















Barajul care "zagazuieste" malul in Iazul de decantare Valea Sesii












O imagine sugestiva...






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu